Kategorier
Artikler

Er det en god idé at oprette en aktiesparekonto?

Aktiesparekontoen blev indført tilbage i 2019 med et indksudsloft på op til 50.000 kr. Dengang var fidusen i at oprette en aktiesparekonto ikke helt så stor, som den er blevet nu. Loftet er nemlig blevet hævet til 102.300 kr. pr. 1. januar 2021, og det forventes, at det bliver hævet endnu mere inden for de kommende 2 år, måske endda fordoblet til 200.000 kr. pr. person.

Sidder du nu og overvejer at kontakte din private bankrådgiver for at kunne starte en aktiesparekonto, kan det være, du kan blive hjulpet i dine overvejelser af denne artikel.

Fordele og ulemper ved aktiesparekontoen

Aktiesparekontoen blev indført af regeringen for at øge danskernes interesse i at investere og dermed stimulere den danske økonomi. Omvendt har den for dig som borger og måske kommende investor en række fordele og måske også ulemper.

En af de ting, der taler for aktiesparekontoen er den relativt lave beskatning på blot 17% af din fortjeneste om året på baggrund af lagerbeskatningprincippet. Samtidig kan du få 17% i fradrag i tilfælde af eventuelle tab på aktiemarkedet, altså får du også mindsket din risiko ved at investere. Hvis du investerer over en længere periode kan skattefordelen altså give dig en ganske fin besparelse, f.eks. 142.300 kr. over 30 år med et gennemsnitligt afkast på 8% om året.

Den negative side af lagerbeskatningsprincippet er dog, at du beskattes på din lagerbeholdning af aktier og værdier hvert år. Modsat beskattes det mere almindelige investeringsdepot efter et realiseringsprincip, hvor man først beskattes for sin fortjeneste, i det man sælger aktierne. Denne beskatningsprocent er til gengæld på 27 i stedet for aktiesparekontoens 17.

Det skal med i dine overvejelser

Din alder. Er du ung er der klart en større fordel i at benytte sig af aktiesparekontoen, da du kan lade opsparingen vokse og optjener renters rente i endnu flere år. Med hævelserne af indskudsloftet planlagt i de kommende år, kan det dog blive en større fordel for ældre også, da der så kan skabes større gevinster på kortere sigt også. For den lidt ældre del af befolkningen kunne der dog også være den fordel, at man nemmere kan afsætte de 102.300 i indskud, eller aktieopsparingskontoen kunne benyttes som en alternativ form for børneopsparing til børn og/eller børnebørn.

Derudover, bør du overveje hvor meget du vil investere, hvad du vil investere i, hvilken investeringstype du er, og din risikovillighed i forbindelse med din investering.

Nu, hvor du er ved vejs ende, er det sidste tip på vejen at tjekke om din bank tager et gebyr for oprettelsen, for så burde du nok overveje at oprette din aktiesparekonto ved Saxo Bank i stedet, hvor det koster 0 kroner.